Antropologul Viorel Anăstăsoaie va vorbi despre "Tutun şi Revoluţie în Cuba" la Clubul Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, pe 31 mai, de la ora 18.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte pe 31 mai, de la ora 18.00, o nouă întâlnire din seria Conferinţelor de la Şosea, iar subiectul propus de Viorel Anăstăsoaie, antropolog şi bibliotecar al Colegiului Noua Europă, este ”Tutun şi Revoluţie în Cuba”, informează
Cuba este asociată aproape automat cu imaginile care îi înfăţişează pe Fidel Castro şi Ernesto „Che” Guevara fumând trabucuri ori cu secvenţele ce surprind câmpuri de tutun încinse de soarele tropical. Tutunul este unul dintre produsele emblematice ale Cubei, alături de trestia de zahăr, influenţând decisiv istoria insulei din Antile. Cercetătorul citează studiul antropologului Fernando Ortiz, „Contrapunctul cubanez al tutunului şi zahărului” (1940), care a explicat modul în care cele două plante au contribuit la constituirea identităţii cubaneze.
În afara bibliografiei, comunicarea lui Viorel Anăstăsoaie se bazează şi pe o cercetare antropologică de teren de 14 luni şi propune „o incursiune într-o comunitate de ţărani cultivatori de tutun din Vuelta Abajo, renumita regiune din vestul Cubei. Cine sunt aceşti producători ai celui mai bun tutun din lume şi care este logica modului de producţie local? Care sunt relaţiile de muncă în fermele de tutun? Ce face valoarea unei recolte şi reputaţia unui producător? Cum au fost schimbate vieţile ţăranilor de Revoluţia cubaneză şi cum percep ei transformările socio-politice ale ultimelor decade ale socialismului cubanez? Cum poate un model de agricultură bazat pe calitate şi muncă intensivă să funcţioneze într-un model etatist şi monopolist şi care este viitorul acestuia?”, se arată în textul transmis de organizatori.
Intrarea la eveniment este liberă.